Η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, παρουσίασαν ένα πολιτιστικό τριήμερο στο πλαίσιο των 60 Χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.

 

Η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και  η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης,  υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, παρουσίασαν  ένα τριήμερο  με  της ακόλουθες  εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου  Καζαντζάκη.

Την  Τρίτη 14 Νοεμβρίου δόθηκε  η επίσημη  Ομιλία  του Προέδρου της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κ. Γιώργου Στασινάκη  με τίτλο «Ο Καζαντζάκης και η Κρήτη», στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο,  σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Κατά την διάρκεια  της βραδιάς ο κ. Στασινάκης έκανε και την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Καζαντζάκης – Ζορμπάς : Μια Αληθινή Φιλία».

Την επόμενη  μέρα και  συγκεκριμένα την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου έγινε η πρεμιέρα του Θεατρικού Έργου για τον Νίκο Καζαντζάκη στην Αγγλική γλώσσα  με τίτλο «A Kazantzakian Montage» από τον Θίασο  Q44  στο πολυτελές  θέατρο Glasshouse το οποίο είχε γράψει ο κ. Howard Dossor και σκηνοθέτησε η κα. Suzanne Heywood. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχε στην θεατρική παράσταση και μια ομάδα παιδιών της νεολαίας της Παγκρήτιας Ένωσης  Μελβούρνης τα οποία είχαν την ευκαιρία να παίξουν ρόλους δίπλα σε επαγγελματίες  ηθοποιούς.

Κατά  την  διάρκεια  της  επίσκεψης  του  στην Μελβούρνη  ο  κ. Στασινάκης  συνοδευόμενος από τον κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη, μέλος του  Κεντρικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Φίλων Νίκου Καζαντζάκη , επισκέφτηκε το σχολείο του Oakleigh  Grammar, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου όπου και έκανε μια παρουσίαση στους μαθητές της Πρώτης και Δευτέρας Λυκείου με θέμα «Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη». Οι μαθητές μέσα από την ενδιαφέρουσα παρουσίαση είχαν την ευκαιρία να μάθουν πλήθος πληροφοριών για την προσωπική ζωή, αλλά και για το αξιόλογο έργο του γνωστού λογοτέχνη και ποιητή Νίκου Καζαντζάκη. Μετά την ενδιαφέρουσα παρουσίαση υπήρξε συζήτηση πάνω στο θέμα ανάμεσα στους μαθητές, όπου συμμετείχαν ενεργά, και τον κύριο Στασινάκη.

Επί της ευκαιρίας ο  κ. Αντώνης  Τσουρδαλάκης υποσχέθηκε  όπως  μεσολαβήσει  για  να  παραλάβει το  Κολλέγιο του Oakleigh Grammar  ένα  αντίτυπο  από  την  σειρά  βιβλίων,  που  εκδόθηκαν  από  τον  μεγάλο  Κρητικό Λογοτέχνη για  την βιβλιοθήκη του Σχολείου.

Επίσης ο κ. Στασινάκης παρέθεσε και  συνέντευξη τύπου στο  Ραδιοφωνικό  Σταθμό  του 3ΧΥ Ράδιο Ελλάς την Πέμπτη  16 Νοεμβρίου στο  Κρητικό  Πρόγραμμα  του  κ. Κώστα Πατεράκη,  όπου  συμμετείχε και  πλήθος  ακροατών.

Πηγή: Δελτίο Τύπου Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.