Αρχική Σελίδα
Γενική ΓραμματείαΔραστηριότητεςΕνημέρωσηΧρήσιμες ΠληροφορίεςΕπικοινωνία
 
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σύνθετη αναζήτηση
Τελευταία Νέα σε RSS Ακολουθήστε μας στο Twitter Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook
Υπουργείο Εξωτερικών
Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ελλάδα
Αρχική ΣελίδαΕνημέρωσηΝέα-Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις μνήμης για τους Έλληνες του Γκαίρλιτς.
Share on FacebookΜοιράσου στο TwitterPrintEmailBack

Στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Έλληνες στρατιώτες μεταφέρθηκαν υπό δραματικές συνθήκες στην γερμανική πόλη του Γκαίρλιτς. Μετά την λήξη το "Μεγάλου Πολέμου" αρκετοί παρέμειναν και αποτέλεσαν στη συνέχεια τους πρώτους Έλληνες βιομηχανικούς εργάτες στη Γερμανία.
 
Οι εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε η γερμανική πλευρά, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης, καθώς αναδεικνύεται για πρώτη φορά το θέμα αυτό και κυρίως η συμβολή των Ελλήνων στον πολιτιστικό και οικονομικό ιστό της πόλης.

Για τον λόγο αυτό, ακολούθησε και μία επιστημονική ημερίδα στο πανεπιστήμο Χούμπολτ του Βερολίνου, καθώς υπάρχει τεράστιος γλωσσολογικός και μουσικός πλούτος στο αρχείο του, παρεμβάσεις πολλών Γερμανών διανοούμενων φιλελλήνων στο στρατόπεδο του Γκαίρλιτς, που σήμερα βγαίνουν στο φως, προκαλώντας επιστημονικό και γενικότερο ενδιαφέρον.

Αξιόλογη ήταν επίσης η πνευματική και πολιτισμική δραστηριότητα πολλών Ελλήνων αιχμαλώτων καλλιτεχνών και διανοουμένων (όπως ο μετέπειτα σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Ρώτας, ο λογοτέχνης Λέων Κουκούλας και ο ζωγράφος Παύλος Ροδοκανάκης), ενώ αμέτρητα ήταν τα νήματα που συνέδεσαν τότε τους δύο λαούς με εκατοντάδες μικτούς γάμους και αρραβώνες.

Οι Έλληνες του Γκαίρλιτς εξέδιδαν και μία εφημερίδα, τα «ΝΕΑ του Γκαίρλιτς», ενώ συμμετείχαν και στην επανάσταση του 1918. Εκεί φαίνεται να χρονολογείται και η πρώτη ηχογράφηση ρεμπέτικου τραγουδιού από τον εγγονό του Παπαδιαμάντη, 10 χρόνια νωρίτερα από αυτή που θεωρείται ως πρώτη, στη Ν. Υόρκη το 1928. Εκεί, επίσης, ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες, φαίνεται ότι μεγάλωσε και ο διάσημος Γερμανός νομπελίστας Φυσικής, Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ, καθώς υπεύθυνος του ελληνικού στρατοπέδου ήταν ο πατέρας του.
 
Οι Έλληνες του Γκαίρλιτς αποτελούν και τη «μαγιά» του ελληνικού μαζικού μεταναστευτικού ρεύματος στη Γερμανία, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, καθώς 1.500 από αυτούς δούλεψαν ως εργάτες στις βιομηχανίες του Ρουρ, ενώ μεγάλος αριθμός από τους υπολοίπους διασκορπίστηκε σε άλλες βιομηχανικές περιοχές.

Τόσο το Γκαίρλιτς όσο και το Ζγκόρζτελετς αποτελούν την πρώτη μαζική συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών επί γερμανικού εδάφους, αλλά και ένα σημαντικό παράδειγμα συμβίωσης ευρωπαϊκών λαών υπό δύσκολες συνθήκες, το οποίο τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική, αλλά και η πολωνική πλευρά, επιθυμούν να αναδείξουν.

Το Ζγκόρτζελετς, ήταν η δίδυμη πόλη του Γκαίρλιτς- που προέκυψε το 1945 από την απόσχιση των ανατολικών συνοικιών της πόλης, με σύνορο τον ποταμό Νάισε που την διέσχιζε και παραχωρήθηκε στην Πολωνία- όπου βρέθηκε ένα μέρος των Ελλήνων. Εκεί, ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 8 - 10 Ιουλίου, με την ανέγερση τρίγλωσσου μνημείου.
 
Στις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης του Γκαίρλιτς, βασική θέση είχε η διάλεξη με θέμα «Η τότε κουλτούρα του καλωσορίσατε και η ζωή των Ελλήνων στην Πόλη», του Γεράσιμου Αλεξάτου, συγγραφέα του βιβλίου «Έλληνες του Γκαίρλιτς», μία πολύτιμη μελέτη η οποία μετά από έναν αιώνα, δίνει το έναυσμα για μια νηφάλια επαναξιολόγηση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και των προεκτάσεών του στην Ελλάδα.

Αξιόλογο είναι και το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε «Έλληνες του Γκαίρλιτς, αναζητώτας τα ίχνη», διάρκειας 26 λεπτών του Γιάννη Καραγιαννάκου, το οποίο παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον δημιουργό του.

Δείτε το σχετικό βίντεο της ΝΕΤ

Πηγή άρθρου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Τελευταία Νέα
 
Διάλεξη του ομογενούς καθηγητή Αγγελου Χανιώτη στο Πανεπιστήμιο Princeton για τη ζωή των αγαλμάτων στον ελληνικό κόσμο.
Λεπτομέρειες
Φορολογική Ενημέρωση Κατοικών Εξωτερικού
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Εθνικό Κτηματολόγιο
Centre For The Greek Language
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Διαύγεια
Global Hellenism News
Global Hellenism News
Η Κυβέρνηση στο Διαδίκτυο
 
 
GGAE - Copyright © 2009
Sitemap     Αρχική Σελίδα  Επικοινωνία
Designed & Developed by GLOBO Technologies S.A.
 
0,5625 seconds