Αρχική Σελίδα
Γενική ΓραμματείαΔραστηριότητεςΕνημέρωσηΧρήσιμες ΠληροφορίεςΕπικοινωνία
 
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σύνθετη αναζήτηση
Τελευταία Νέα σε RSS Ακολουθήστε μας στο Twitter Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook
Υπουργείο Εξωτερικών
Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ελλάδα
Αρχική ΣελίδαΕνημέρωσηΝέα-Δελτία Τύπου
Κλεμμένη σαρκοφάγος επιστράφηκε στην Ελλάδα, χάρη σε ομογενή αρχαιολόγο που ασχολείται με την αναζήτηση κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Share on FacebookΜοιράσου στο TwitterPrintEmailBack

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ ανακάλυψαν και επιστρέφουν στην Ελλάδα σημαντικές αρχαιότητες που είχαν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα. Την Παρασκευή, στη διάρκεια ειδικής τελετής, ο Σάιρους Βανς παρέδωσε στη διάρκεια ειδικής τελετής μαρμάρινη σαρκοφάγο που προέρχεται από την Ελλάδα και κατασχέθηκε από την Εισαγγελία του Μανχάταν από την γκαλερί «Royal-AthenaGalleries».

Τη σαρκοφάγο εντόπισε ο Ελληνας αρχαιολόγος, Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος ζει μόνιμα στο Λονδίνο και είναι ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο δρ. Τσιρογιάννης που ασχολείται με την αναζήτηση κλεμμένων αρχαιοτήτων, ενημέρωσε την Interpol και την Εισαγγελία του Μανχάταν.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο Ελληνοαμερικανός βοηθός εισαγγελέας –συνταγματάρχης, Μάθιου Μπογδάνος

Τον Αύγουστο του 2014 ο κ. Βανς παρέδωσε στον Ελληνα πρέσβη Χρήστο Παναγόπουλο πέντε σπάνια ελληνικά νομίσματα τα οποία εκτίθενται στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.
Μιλώντας στην τελετή παράδοσης/παραλαβής, ο κ. Βανς προειδοποίησε τις γκαλερί, τους συλλέκτες, εταιρείες που διεξάγουν πλειστηριασμούς έργων τέχνης κ.α. ότι η Εισαγγελία κι άλλες διωκτικές αρχές με τις οποίες συνεργάζεται, επιτηρούν στενά τις κινήσεις έργων αρχαιοτήτων και ερευνούν κάθε τι που φαίνεται ύποπτο.

Το πρωτόκολλο παραλαβής υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, που μετά την τελετή έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

- Ερώτηση: Τι έχετε να πείτε για τη σημερινή ημέρα που ένα πολύ σημαντικό κομμάτι επιστρέφει πίσω στην πατρίδα;

Απάντηση: Η σημερινή ημέρα είναι μία μέρα γεμάτη περηφάνια για την Ελλάδα, διότι στον διαρκή αγώνα για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί και βρίσκονται στο εξωτερικό, έχουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Αυτό το τμήμα της σαρκοφάγου η οποία όπως σας είπε και ο Γενικός Εισαγγελέας επιστρέφει μέσα σε διάστημα 28 ημερών. Από τη στιγμή που εντοπίστηκε επιστρέφει στην Ελλάδα μέσα σε διάστημα 28 ημερών. Η συνεργασία της Εισαγγελίας με τις Ελληνικές αρχές ήταν άμεση και απολύτως αποδοτική όπως καταλαβαίνετε και είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς γι’ αυτό και πολύ περήφανοι.

– Ερώτηση: Να θεωρήσουμε ότι είναι και η αρχή για τα μάρμαρα;

– Απάντηση: Το θέμα των μαρμάρων όπως έχουμε δει είναι πολύ ευρύτερο και εκεί υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια, ευχόμεθα, να έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα, δεν το βλέπω όμως μέσα σε 28 ημέρες.

– Ερώτηση: Υπήρχε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο και τη Γενική Εισαγγελία ή έτσι σας ενημερώσανε;

– Απάντηση: Υπήρχε συνεργασία, απλά επειδή είναι θέματα που αφορούν έρευνα δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα πράγματα.

– Ερώτηση: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως και σε άλλες γκαλερί υπάρχουν και άλλα κομμάτια τα οποία λείπουν αυτήν τη στιγμή από την Ελλάδα;

– Απάντηση: Υπάρχουν ενδείξεις ότι διάφορα κλεμμένα αντικείμενα βρίσκονται παντού στο κόσμο. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε γιατί περί γιορτής πρόκειται, τον επαναπατρισμό πάλι κάποιων αρχαίων αντικειμένων στη πατρίδα μας.

– Ερώτηση: Μπορούμε να πούμε ότι οι αρχές της Νέας Υόρκης δείξανε μεγαλύτερη ταχύτητα και αντανακλαστικά από ότι σε άλλες περιπτώσεις ή σε άλλες περιοχές;

– Απάντηση: Δεν θα το χαρακτήριζα τεράστια, θα έλεγα απίστευτη ταχύτητα και απίστευτη αποδοτικότητα σε αυτό που κάνουν.

– Ερώτηση: Κι όσον αφορά τον επαναπατρισμό υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα πότε θα είναι πίσω;

– Απάντηση: Αυτά θα μου επιτρέψετε να μην σας το αναφέρω. Ευχαριστώ πολύ!

Πηγή: GreekNews

 Τελευταία Νέα
 
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα στον απόδημο Ελληνισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.
Λεπτομέρειες
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών
Εθνικό Κτηματολόγιο
Διαύγεια
Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
ΣΑΕ
Φορολογική Ενημέρωση Κατοικών Εξωτερικού
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Centre For The Greek Language
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Global Hellenism News
Global Hellenism News
 
 
GGAE - Copyright © 2009
Sitemap     Αρχική Σελίδα  Επικοινωνία
Designed & Developed by GLOBO Technologies S.A.
 
0,9765625 seconds