Αρχική Σελίδα
Γενική ΓραμματείαΔραστηριότητεςΕνημέρωσηΧρήσιμες ΠληροφορίεςΕπικοινωνία
 
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σύνθετη αναζήτηση
Τελευταία Νέα σε RSS Ακολουθήστε μας στο Twitter Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook
Υπουργείο Εξωτερικών
Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ελλάδα
Αρχική ΣελίδαΕνημέρωσηΝέα-Δελτία Τύπου
Η NUGAS (Εθνική Ένωση Ελληνοαυστραλών Φοιτητών Βικτώριας) προωθεί στην Αυστραλία τη συνέχιση των ελληνικών στο πανεπιστήμιο.
Share on FacebookΜοιράσου στο TwitterPrintEmailBack

Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας βρίσκεται στο επίκεντρο πρόσφατης πρωτοβουλίας της Εθνικής Ένωσης Ελληνοαυστραλών Φοιτητών Βικτώριας, NUGAS.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, εκπρόσωποι της οργάνωσης επισκέφθηκαν τάξεις Λυκείου σε 14 συνολικά ελληνικά σχολεία ανά τη Μελβούρνη, προκειμένου να συνομιλήσουν με τους μαθητές.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, καθώς και στα σχολεία Όμηρος, Νέστορας, Άγιος Ραφαήλ, Άγιος Ανδρέας, Άγιοι Ανάργυροι και Άγιος Νικόλαος.

Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να ενθαρρύνουν τους τελειόφοιτους λυκείου να συνεχίσουν την εκμάθηση ελληνικών στο πανεπιστήμιο, διατηρώντας έτσι ζωντανή τη σύνδεση με ένα από τα πιο κεντρικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας και κουλτούρας.

"Η κατανόηση της γλώσσας έχει καίρια σημασία και αποτελεί στην πραγματικότητα κίνητρο για την ενεργή ανάμειξη Ελλήνων δεύτερης και τρίτης γενιάς ως μελών της κοινότητας" επισημαίνει ο Ιορδάνης Μοσχοβίτης, υπεύθυνος Εκπαίδευσης της NUGAS.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις επιλογές εκμάθησης ελληνικών σε τοπικό επίπεδο και εξ αποστάσεως, ενώ σε περισσότερους από 140 τελειόφοιτους του Year 12 διανεμήθηκε πακέτο δώρων, που περιείχε μεταξύ άλλων το περιοδικό της της οργάνωσης και ένα άλμπουμ με δημοφιλή ελληνικά τραγούδια.

"Μιλήσαμε για τις ευκαιρίες και τα οφέλη που συνεπάγεται το να είναι κανείς μέλος σε μια οργάνωση όπως η NUGAS, σε κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο, όπως επίσης τις ευκαιρίες για γνωριμίες, σύνδεση με την κουλτούρα και ανάπτυξη φιλικών σχέσεων σε μια ομάδα που αποτελείται εξολοκλήρου από άτομα ελληνικής καταγωγής, κάτι που αποτελεί υπενθύμιση ότι δεν χρειάζεται κανείς να κρύβει αυτό το στοιχείο της ταυτότητάς του".

Μιλώντας στον "Νέο Κόσμο", ο κ. Μοσχοβίτης εξηγεί ότι είναι συχνό φαινόμενο για μαθητές λυκείου ή και μικρότερης ακόμη ηλικίας να αποστασιοποιούνται από την ελληνική γλώσσα, καθώς δεν αντιλαμβάνονται πλήρως την αξία της έξω από το σπίτι και το σχολείο, ενώ για πολλούς εφήβους η παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας είναι αποτέλεσμα πίεσης από τους γονείς ή τους παππούδες τους.

Γι' αυτό και ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της NUGAS είναι να "γεφυρώσει" αυτό το κενό που δημιουργείται συχνά στη διδασκαλία της ελληνικής μεταξύ των σχολικών και πανεπιστημιακών χρόνων.

"Οι μαθητές του VCE, στα 16 ή 17 τους έτη έχουν συνήθως ένα χρόνο όπου χάνουν τελείως τη σύνδεση με τη γλώσσα εάν δεν τη μιλούν στο σπίτι, όντας επικεντρωμένοι στις σπουδές του σχολείου.

"Όταν τελικώς μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, πολλοί δεν έχουν βιώσει τακτικά την έκθεση στην ελληνική κουλτούρα και χάνουν ολότελα την επαφή" εξηγεί ο κ. Μοσχοβίτης.

Ως υπεύθυνος εκπαίδευσης, ο κ. Μοσχοβίτης επιβλέπει τις δραστηριότητες της οργάνωσης που συνδέονται με τα προγράμματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικών σπουδών και τις επαφές με παροικιακούς συλλόγους και λοιπές οργανώσεις.

Αναφέρεται, λοιπόν, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η NUGAS προκειμένου να προωθήσει την αίσθηση της συλλογικότητας μεταξύ των Ελληνοαυστραλών φοιτητών και να αναζωπυρώσει τη σύνδεσή τους με την ελληνική γλώσσα και ταυτότητα.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια La Trobe και Flinders για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Ελλάδα.

Σημειώνει, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στα σχολεία, οι μαθητές του Year 12 έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την επιλογή που έχουν στη διάθεσή τους να σπουδάσουν στην Ελλάδα ή την προοπτική να πραγματοποιήσουν πανεπιστημιακές σπουδές στα ελληνικά ως μέρος του πτυχίου τους.

"Αυτού του είδους οι δραστηριότητες, οι εκδηλώσεις και τα προγράμματα ελληνικών σπουδών που επιμελούμαστε δημιουργούν ενθουσιασμό στους μαθητές και βοηθούν στο να διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική γλώσσα και ταυτότητα" καταλήγει ο κ. Μοσχοβίτης.

Στη φωτογραφία, μαθητές ποζάρουν με το πακέτο δώρων που τους διανεμήθηκε κατά την ενημερωτική επίσκεψη της NUGAS στο σχολείο τους.

Πηγή: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

 Τελευταία Νέα
 
Ετήσια συναυλία, την Κυριακή 6 Μαΐου στη Μελβούρνη, της χορωδίας Φλωριναίων που δημιουργήθηκε στη Μελβούρνη την δεκαετία του ’60.
Λεπτομέρειες
Διαύγεια
Η Κυβέρνηση στο Διαδίκτυο
Φορολογική Ενημέρωση Κατοικών Εξωτερικού
Εθνικό Κτηματολόγιο
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Centre For The Greek Language
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Global Hellenism News
Global Hellenism News
 
 
GGAE - Copyright © 2009
Sitemap     Αρχική Σελίδα  Επικοινωνία
Designed & Developed by GLOBO Technologies S.A.
 
0,59375 seconds