Αρχική Σελίδα
Γενική ΓραμματείαΔραστηριότητεςΕνημέρωσηΧρήσιμες ΠληροφορίεςΕπικοινωνία
 
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σύνθετη αναζήτηση
Τελευταία Νέα σε RSS Ακολουθήστε μας στο Twitter Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook
Υπουργείο Εξωτερικών
Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ελλάδα
Αρχική ΣελίδαΔραστηριότητεςΠρογράμματαΠαρελθόντα Προγράμματα
Προγράμματα για Παλιννοστούντες
Share on FacebookΜοιράσου στο TwitterPrintEmailBack

Η ομαλή επανένταξη των Παλιννοστούντων στην ελληνική κοινωνία αποτελεί σήμερα ένα από τα κέντρα βάρους της Κυβερνητικής Πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, και επομένως της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, καθώς η παλιννόστηση σαν προσφερόμενη διέξοδος αποτελεί μια διαδικασία εξίσου οδυνηρή με αυτή της μετανάστευσης, με πολλαπλά προβλήματα για τους ίδιους του μετανάστες αλλά και τις χώρες καταγωγής στις παρούσες συνθήκες.

Οι Παλιννοστούντες αποτελούν μια από τις ομάδες που υφίστανται πολλαπλού τύπου αποκλεισμό. Παράγοντες που σχετίζονται με την ανεπαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας (κυρίως για τους Ομογενείς μας από την τέως Σοβιετική Ένωση), την ανεργία, την ετεροαπασχόληση, το ανεπαρκές υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, τις κοινωνικές προκαταλήψεις, την περιθωριοποίηση από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, δρούν ανασταλτικά στην ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού σχεδιάζει και υλοποιεί ενέργειες που στοχεύουν στην άρση όλων εκείνων των παραγόντων που δρούν απαγορευτικά στην ομαλή ένταξη των παλιννοστούντων, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Οι ενέργειες απευθύνονται τόσο στους ίδιους τους παλιννοστούντες όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, οι αντιλήψεις του οποίου είναι τις περισσότερες φορές καθοριστικές για την ομαλή κοινωνική και οικονομική ένταξη των παλιννοστούντων.

Στο Α΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), τα προγράμματα γλωσσικής και επαγγελματικής κατάρτισης που υλοποίησε η Γ.Γ.Α.Ε. σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΝΕΛΕ και τους μαζικούς φορείς των παλιννοστούντων παρακολούθησαν περισσότεροι από 8.000 παλιννοστούντες και δαπανήθηκαν πάνω από 4δισ. δραχμές

Στο Β' ΚΠΣ, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού δίνει την εθνική χρηματοδότηση για την εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τους παλιννοστούντες σε περισσότερους από 50 φορείς, ενώ υλοποιεί η ίδια ως φορέας παροχής συνοδευτικών υποστηρικτικών ενεργειών, μια σειρά από παρεμβάσεις.

Από αυτά τα προγράμματα που συγχρηματοδοτεί η Γ.Γ.Α.Ε., τα 45 είναι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της καταπολέμησης του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας, τα 7 στην κοινοτική πρωτοβουλία για την απασχόληση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού -- άξονας HORIZON, και τα 2 στο YOUTH FOR EUROPE. Στα προγράμματα καταρτίζονται 950 άτομα.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού ως φορέας παροχής συνοδευτικών-υποστηρικτικών ενεργειών υλοποιεί μια σειρά από παρεμβάσεις, που στοχεύουν στην κοινωνική στήριξη και πληροφόρηση των παλιννοστούντων και στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αυτών η Γ.Γ.Α.Ε. προχώρησε:

α) στην έκδοση φυλλαδίου ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τον Ελληνισμό από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
β) στην έκδοση εντύπου με τα προγράμματα που συγχρηματοδοτεί η Ε.Ε. και αφορούν Παλ/ντες.
γ) στην διοργάνωση ημερίδας τον Δεκέμβριο του '96 με θέμα "Κοινωνικός Αποκλεισμός και Παλιννόστηση".

Η ΓΓΑΕ συμπαρίσταται στους Παλιννοστούντες με τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • παρέχει πληροφόρηση στους παλιννοστούντες για όλα τα θέματα που τους απασχολούν (συνταξιοδότηση, ασφάλιση, εργασία, νομοθεσία, φορολογία κλπ)
  • εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια για τα θέματα αυτά
  • συμμετέχει σε επιτροπές και συνεργάζεται με άλλα Υπουργεία για την προώθηση ειδικών μέτρων και ευνοϊκών ρυθμίσεων που αφορούν τους παλιννοστούντες
  • επιχορηγεί συλλόγους παλιννοστούντων για ενίσχυση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν με σκοπό την υποβοήθηση της ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.
 Τελευταία Νέα
 
Διάλεξη του ομογενούς καθηγητή Αγγελου Χανιώτη στο Πανεπιστήμιο Princeton για τη ζωή των αγαλμάτων στον ελληνικό κόσμο.
Λεπτομέρειες
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Διαύγεια
Φορολογική Ενημέρωση Κατοικών Εξωτερικού
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Global Hellenism News
Global Hellenism News
Εθνικό Κτηματολόγιο
Centre For The Greek Language
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Η Κυβέρνηση στο Διαδίκτυο
 
 
GGAE - Copyright © 2009
Sitemap     Αρχική Σελίδα  Επικοινωνία
Designed & Developed by GLOBO Technologies S.A.
 
0,7304688 seconds