Αρχική Σελίδα
Γενική ΓραμματείαΔραστηριότητεςΕνημέρωσηΧρήσιμες ΠληροφορίεςΕπικοινωνία
 
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σύνθετη αναζήτηση
Τελευταία Νέα σε RSS Ακολουθήστε μας στο Twitter Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook
Υπουργείο Εξωτερικών
Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ελλάδα
Αρχική ΣελίδαΕνημέρωσηΝέα-Δελτία Τύπου
Επίσκεψη Υφυπουργού, Τέρενς Κουίκ, στη Ζάμπια (11.04.2018)
Share on FacebookΜοιράσου στο TwitterPrintEmailBack

Με την επίσκεψή του στη Ζάμπια, τη συνάντησή του με την εκεί Ομογένεια, τις συνομιλίες του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Joseph Malanji και τη συνάντησή του με τον πρώην Πρόεδρο, Κένεθ Κάουντα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε τέσσερις Υποσαχάριες χώρες. Περιοδεία που συνδύασε Πάσχα με τους ομογενείς Έλληνες και σημαντικές διμερείς επαφές, είτε για πρώτη φορά όπως με την Τανζανία, είτε μετά από τουλάχιστον 30 και 40 χρόνια, όπως με Μαλάουι, Ζιμπάμπουε και Ζάμπια.

Στη Ζάμπια, η οποία πρόσφατα χτυπήθηκε από επιδημία χολέρας, ο ΥΦΥΠΕΞ ανακοίνωσε και την προσφορά της Ελλάδας, στις αμέσως επόμενες μέρες, ανθρωπιστικής βοήθειας με 1,5 τόνο φαρμακευτικού υλικού που συγκέντρωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ανέλαβε να αποστείλει αεροπορικώς το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας στο Χαράρε.

Η συνάντηση με την Ομογένεια έγινε στην έδρα της Μητρόπολης Ζάμπιας, σε εκδήλωση που προετοίμασε ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης εκ μέρους του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρου. Ο Επίτιμος Πρόξενος, κ. Μιχάλης Κρούπνικ, παρουσίασε στον Υφυπουργό τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της Ζάμπιας, με κυριότερα την ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, την επανέναρξη μετάδοσης των εκπομπών της ΕΡΤ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «περιμέναμε αυτή την ημέρα που θα ξαναρχόταν η Ελλάδα κοντά μας μετά από ολόκληρες δεκαετίες. Είναι τεράστια η χαρά μας. Να προσφέρουμε στην πατρίδα θέλουμε μόνο. Της ζητάμε τα ελάχιστα και κυρίως να μας στηρίζει ηθικά με τη παρουσία της πού και πού».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Ζάμπιας, μετέφερε τις ευχαριστίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τη περιοδεία του Υφυπουργού Εξωτερικών σε υποσαχάριες χώρες και παρουσίασε το εκεί πολύ σημαντικό ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Στις συνομιλίες του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ζάμπιας, Joseph Malanji, ο ΥΦΥΠΕΞ παρουσίασε τη νέα πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης προς την αφρικανική ήπειρο, η οποία περιλαμβάνει πολιτικές διαβουλεύσεις, επιχειρηματικές αποστολές και συνεργασία σε παραγωγικούς τομείς, καθώς και στον πολιτιστικό και πανεπιστημιακό τομέα. Παράλληλα, ο ΥΦΥΠΕΞ συγκράτησε με ενδιαφέρον την επισήμανση ότι η Ζάμπια είναι από τις βασικές χώρες στην Συμμαχία της Νοτιοανατολικής Αφρικής SADC και της Διυπουργικής Επιτροπής της MCO για την τη συνεργασία σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας της Υποσαχάριας Αφρικής, την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει η Λουσάκα τον προσεχή Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου, που εδρεύει στην Αθήνα, ήδη επιχειρούν στη Ζάμπια των 17 εκατομμυρίων πολιτών, περίπου 20 ελληνικές επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα.

Από πλευράς του, ο κ. Κουίκ παρουσίασε στον ΥΠΕΞ της Ζάμπιας τη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε στην επιθετική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και στις διαταραγμένες σχέσεις της με την Ε.Ε. καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας, η οποία αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στη περιοχή μαζί με τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επίσκεψη στο σπίτι του πρώτου Προέδρου κ. Κένεθ Κάουντα, απελευθερωτή της Ζάμπιας και πρωτεργάτη του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ήταν συναισθηματικά φορτισμένη. Στα 94 έτη του, σήμερα, ο Πρόεδρος Κάουντα θυμήθηκε τη συνεργασία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στα πλαίσια του Κινήματος. Αποκάλυψε, δε, ότι ετοιμάζει να εκδώσει την αυτοβιογραφία του, όπου θα εξηγήσει για πρώτη φορά γιατί πάντοτε στις δημόσιες εμφανίσεις του κρατούσε και κρατά στο αριστερό χέρι ένα άσπρο μαντήλι. Με δεδομένο ότι έχασε σημαντικά κομμάτια από το αρχείο του, όταν απομακρύνθηκε από την εξουσία και τέθηκε σε πενταετή κατ' οίκον περιορισμό (στο σπίτι αυτό μένει σήμερα ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης), ζήτησε από τον ΥΦΥΠΕΞ να μεριμνήσει ώστε από τη Κύπρο να του αποσταλεί μία φωτογραφία του με τον Μακάριο, σχολιάζοντας: «σίγουρα θα υπάρχει στα αρχεία της Λευκωσίας. Θέλω να τη προσθέσω μαζί με τις φωτογραφίες των άλλων συνοδοιπόρων μου».

Στην επίσκεψή του στη Ζάμπια, τον Υφυπουργό Εξωτερικών συνόδευε ο εκεί παράλληλα διαπιστευμένος Έλληνας Πρέσβης, κ. Γιώργος Μαρκαντωνάτος.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών

 Τελευταία Νέα
 
Ετήσια συναυλία, την Κυριακή 6 Μαΐου στη Μελβούρνη, της χορωδίας Φλωριναίων που δημιουργήθηκε στη Μελβούρνη την δεκαετία του ’60.
Λεπτομέρειες
Διαύγεια
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Φορολογική Ενημέρωση Κατοικών Εξωτερικού
Εθνικό Κτηματολόγιο
Global Hellenism News
Global Hellenism News
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Centre For The Greek Language
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Η Κυβέρνηση στο Διαδίκτυο
 
 
GGAE - Copyright © 2009
Sitemap     Αρχική Σελίδα  Επικοινωνία
Designed & Developed by GLOBO Technologies S.A.
 
0,59375 seconds