Αρχική Σελίδα
Γενική ΓραμματείαΔραστηριότητεςΕνημέρωσηΧρήσιμες ΠληροφορίεςΕπικοινωνία
 
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σύνθετη αναζήτηση
Τελευταία Νέα σε RSS Ακολουθήστε μας στο Twitter Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook
Υπουργείο Εξωτερικών
Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ελλάδα
Αρχική ΣελίδαΕνημέρωσηΝέα-Δελτία Τύπου
Ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου για θέματα Διασποράς (Αθήνα, 12.4.2018)
Share on FacebookΜοιράσου στο TwitterPrintEmailBack

Με την επιβεβαίωση των τελευταίων λεπτομερειών για το Πρόγραμμα «Νόστος - Η επιστροφή» που θα πραγματοποιηθεί 30 Απριλίου στην Αλεξάνδρεια, παρουσία των τριών Προέδρων της Δημοκρατίας και με τη συμφωνία για δύο νέα Προγράμματα μέσα στο 2018, έληξε στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, την Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αποδήμων Αιγυπτίων Nabila Makram και τον Κύπριο Προεδρικό Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου.

Η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών και ακολούθησε αμέσως μετά επίσκεψή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγιναν δεκτοί από τον ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Νωρίτερα το πρωί είχαν επισκεφθεί την Ακρόπολη και το μεσημέρι το Μουσείο της, όπου ο ΥΦΥΠΕΞ παρέθεσε και επίσημο γεύμα.

Με τη λήξη των εργασιών της τριμερούς Συνάντησης ο Υφυπουργός κ. Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα κλείσαμε και τις τελευταίες εκκρεμότητες για το Πρόγραμμα «Νόστος» που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, την έναρξη του οποίου θα τιμήσουν στην Αλεξάνδρεια με την παρουσία τους, εκτός του Αιγύπτιου Προέδρου, οι Πρόεδροι Δημοκρατίας Ελλάδας και Κύπρου κκ Παυλόπουλος και Αναστασιάδης.

Η παρουσία και μόνο των τριών Προέδρων, εκτός από το μήνυμα της κοινής πορείας τους στο διάβα της ιστορίας και στους πανάρχαιους πολιτισμούς τους, στέλνει και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην παγκόσμια Κοινότητα.
Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, με τη βοήθεια και της μεγάλης, όπου Γής Ομογένειάς τους, μάχονται για αξίες που σχετίζονται με ειρήνη, αλληλεγγύη, πρόοδο και ανάπτυξη.

Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο Πρόγραμμα «Νόστος – Η επιστροφή» η Αίγυπτος έχει προσκαλέσει για 7 ημέρες (30 Απριλίου - 6 Μάιου 2018), 120 Αιγυπτιώτες της Ελλάδας και της Κύπρου, που έφυγαν με τα γεγονότα του ’50, ή τους απογόνους τους, προκειμένου να περπατήσουν στις παλιές γειτονιές τους στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, να επισκεφθούν την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, και να δουν από κοντά το Sharm El Sheikh, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα της Αιγύπτου».

Η επόμενη συνάντηση των τριών Υπουργών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Μάιου στην Αλεξάνδρεια, για να επεξεργαστούν τις προτάσεις που εγκρίθηκαν για τις επόμενες τριμερείς δράσεις τους.

Η πρώτη αφορά στη διεθνοποίηση του Προγράμματος «Νόστος», ξεκινώντας με τις Ομογένειες των τριών χωρών στις ΗΠΑ, και η δεύτερη την πρόσκληση 30 νέων (10 από κάθε χώρα), να επισκεφθούν όλοι μαζί τις τρεις χώρες των προγόνων τους. Οι περισσότεροι νέοι θα προσκληθούν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, αφού μέχρι σήμερα (τουλάχιστον από Ελληνικής πλευράς) ανάλογες προσκλήσεις, μονοπωλούσαν νέοι από τις ΗΠΑ και δευτερευόντως από τις άλλες ηπείρους, πλην της Αφρικανικής.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών

 Τελευταία Νέα
 
Ετήσια συναυλία, την Κυριακή 6 Μαΐου στη Μελβούρνη, της χορωδίας Φλωριναίων που δημιουργήθηκε στη Μελβούρνη την δεκαετία του ’60.
Λεπτομέρειες
Εθνικό Κτηματολόγιο
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Η Κυβέρνηση στο Διαδίκτυο
Centre For The Greek Language
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Διαύγεια
Φορολογική Ενημέρωση Κατοικών Εξωτερικού
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Global Hellenism News
Global Hellenism News
 
 
GGAE - Copyright © 2009
Sitemap     Αρχική Σελίδα  Επικοινωνία
Designed & Developed by GLOBO Technologies S.A.
 
0,609375 seconds