Αρχική Σελίδα
Γενική ΓραμματείαΔραστηριότητεςΕνημέρωσηΧρήσιμες ΠληροφορίεςΕπικοινωνία
 
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σύνθετη αναζήτηση
Τελευταία Νέα σε RSS Ακολουθήστε μας στο Twitter Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook
Υπουργείο Εξωτερικών
Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ελλάδα
Αρχική ΣελίδαΕνημέρωσηΝέα-Δελτία Τύπου
Διαγωνισμός συγγραφής μικρής ιστορίας/παραμυθιού, από παιδιά και νέους ηλικίας 8-16 ετών, με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού».
Share on FacebookΜοιράσου στο TwitterPrintEmailBack

Με αφορμή τη θεσμοθέτηση της 9ης Φεβρουαρίου, από την Ελληνική Πολιτεία, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, έστειλαν σχετικό μήνυμα που ταξίδεψε, με τη δική σας βοήθεια, παντού όπου υπάρχουν Έλληνες και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες του Κόσμου.

Σε συνέχεια της δράσης αυτής, όπως είχαμε ήδη προαναγγείλει, η ΓΓΑΕ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, προκηρύσσουν διαγωνισμό για τη συγγραφή μικρής ιστορίας/παραμυθιού, από παιδιά και νέους ηλικίας 8-16 ετών, με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού».

    Όροι του διαγωνισμού:

Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος:

Παιδιά και νέοι ηλικίας 8-16 ετών, ελληνικής καταγωγής, που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. 

Προδιαγραφές κειμένου

• Το κείμενο πρέπει να είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα.
• Με αφορμή το μήνυμα σε κείμενο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας,  οι συμμετέχοντες καλούνται να γράψουν ένα δικό τους κείμενο (μυθοπλαστικό δηλαδή διήγημα, ιστορία μικρής φόρμας ή παραμύθι) το οποίο μπορεί να απευθύνεται σε μικρούς ή ενήλικους αναγνώστες.
• Η έκτασή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2.000 λέξεις.
• Στο νέο κείμενο θα πρέπει να χρησιμοποιείται  οπωσδήποτε μία φράση του μηνύματος του Βαγγέλη Ηλιόπουλου για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
• Τα κείμενα αποστέλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, σε μορφή word (.doc), στο ggae@ggae.gr και ibbyreadandshare@gmail.com
• Το όνομα κάθε αρχείου πρέπει να περιέχει, με λατινικούς χαρακτήρες, το επώνυμο του συγγραφέα (π.χ. papadopoulos.doc)
• Στο θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος «ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ –  ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ». 
• Τα στοιχεία του δημιουργού θα αναγράφονται στο έγγραφο του κειμένου.

Προθεσμίες

• Προθεσμία παράδοσης τελικών κειμένων ορίζεται η 15η Ιουνίου 2018.

Τα καλύτερα παραμύθια θα βραβευτούν και θα τυπωθούν σε σχετική έκδοση. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό σημαίνει πως ο δημιουργός του κειμένου παραχωρεί την άδεια χρήσης του κειμένου του, για τους σκοπούς της έκδοσης.
Η αξιολόγηση των κειμένων θα γίνει από κριτική επιτροπή που θα συσταθεί από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Η κριτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να δώσει και ειδικά βραβεία, σύμφωνα με την ηλικία ή το βαθμό ελληνομάθειας, κάθε νέου συγγραφέα.

Mήνυμα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού. Μια ψυχή όλο φως, που διαχέεται σε όλη τη Γη, διαθλάται σε πολλές άλλες γλώσσες, αντανακλά την ιστορία της ανθρωπότητας. Κι όπως χωρίς φως δεν υπάρχει ζωή, έτσι και χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει πολιτισμός. Σε αυτή τραγούδησε ο Όμηρος, σε αυτή δίδαξαν οι αρχαίοι τραγικοί, σε αυτή έγραψαν οι σύγχρονοι ποιητές. Σε αυτή τη γλώσσα ο άνθρωπος προσπάθησε να φτιάξει ένα σύστημα δικαίου, να συνυπάρχουμε όλοι οι άνθρωποι μαζί, κι έτσι γεννήθηκε η Δημοκρατία. Σε αυτή ο άνθρωπος ανέπτυξε τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τέχνη. Ακόμη και σήμερα όταν μια γλώσσα μιλάει για φιλοσοφία, επιστήμη και τέχνη δανείζεται λέξεις από την ελληνική γλώσσα. Αν για κάποιον λόγο οι ελληνικές λέξεις μια μέρα αποφάσιζαν να φύγουν, δεν θα ήταν μόνο οι Έλληνες που δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν και να συνομιλήσουν. Σε όλες τις γλώσσες,  ιδίως σε τομείς όπως η φιλοσοφία και οι επιστήμες, θα έπεφτε σκοτάδι. Γιατί η ελληνική γλώσσα είναι φως, το φως του πολιτισμού. Ένα φως όλο ψυχή.

Κείμενο: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Υποψήφιος για το Βραβείο Άντερσεν 2018
Πρεσβευτής Παιδικού & Νεανικού Βιβλίου

Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος
Υποψήφιος για το Βραβείο Άντερσεν2018 
Πρεσβευτής Παιδικού & Νεανικού Βιβλίου 

 Τελευταία Νέα
 
Η ιστορία του ομογενή Στέφανου Τενέδιου, από την Τένεδο στην επιτυχία στις ΗΠΑ.
Λεπτομέρειες
Centre For The Greek Language
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Εθνικό Κτηματολόγιο
Διαύγεια
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Φορολογική Ενημέρωση Κατοικών Εξωτερικού
Η Κυβέρνηση στο Διαδίκτυο
Global Hellenism News
Global Hellenism News
 
 
GGAE - Copyright © 2009
Sitemap     Αρχική Σελίδα  Επικοινωνία
Designed & Developed by GLOBO Technologies S.A.
 
0,5932617 seconds