Αρχική Σελίδα
Γενική ΓραμματείαΔραστηριότητεςΕνημέρωσηΧρήσιμες ΠληροφορίεςΕπικοινωνία
 
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σύνθετη αναζήτηση
Τελευταία Νέα σε RSS Ακολουθήστε μας στο Twitter Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook
Υπουργείο Εξωτερικών
Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ελλάδα
Αρχική ΣελίδαΕνημέρωσηΝέα-Δελτία Τύπου
Συνάντηση εκπαιδευτικών Ελλάδας-Ρωσίας. Πρόθεση για «αδελφοποιήσεις» σχολείων μεταξύ των δύο χωρών.
Share on FacebookΜοιράσου στο TwitterPrintEmailBack

«Έμαθα την ελληνική γλώσσα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν της Ρωσίας, από το οποίο αποφοίτησα το 2006» λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια Ελληνικών και Αγγλικών στο 6ο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης Γκελεντζίκ, στη Ρωσία, Ελπίδα Ρωμανίδου, μία από τους συνολικά 17 εκπαιδευτικούς από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση των περιφερειών της Νότιας Ρωσίας, που βρέθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Ρωμανίδου, η οποία καταγέται από το χωριό Βίτζιαζεβο της Ρωσίας, μαζί με τους συναδέλφους της, επί τέσσερις ημέρες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με Έλληνες εκπαιδευτικούς από 26 σχολεία της Κεντρική Μακεδονίας (13 δημοτικά και 13 γυμνάσια), συζήτησαν και υπέγραψαν πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας μεταξύ των σχολείων της Ρωσίας (Κρασνοντάρ και Σταυρύπολη), όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, με αντίστοιχα σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ελληνόπουλα αλλά και Ρωσόπουλα και παιδιά άλλων εθνοτήτων της Νότιας Ρωσίας δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρουν για την ελληνική γλώσσα, που τα τελευταία χρόνια κατακτά πολλούς φίλους στη Ρωσία» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ρωμανίδου.

Την ιδέα της της «αδελφοποίησης» των ελληνικών και ρωσικών σχολείων είχε ο Αφλατόν Σαλάχοβ, υπεύθυνος σε θέματα Επιστήμης και Εκπαίδευσης, αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ελλήνων της Ρωσίας.

«Είμαστε ομάδα δυνατή και καταφέραμε να φέρουμε τη διδασκαλεία της ελληνικής γλώσσας όχι μόνο στις ελληνικές κοινότητες, αλλά σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας» τονίζει ο κ. Σαλάχοβ.

Το 2016, η ρωσική κυβέρνηση -συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο Παιδείας- κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, προχώρησε σε μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση-νόμο για τον ελληνισμό: Τα ελληνικά να διδάσκονται στα σχολεία της Ρωσίας ως ξένη γλώσσα επιλογής, από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Η Μαργαρίτα Κόρνεβα-Αλευρά, διευθύντρια επί 30 χρόνια του Δεκατάξιου Σχολείου στο Σότσι, με 1.500 μαθητές, δηλώνει ενθουσιασμένη: «Ελπίζω σε συνεργασία με τα σχολεία της Ελλάδας. Ως Ελληνίδα στην καταγωγή, μόνο χαίρομαι. Ονειρεύομαι να περπατώ στους δρόμους της πόλης μας και να ακούω την ελληνική λαλιά!».


Από ελληνικής πλευράς, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, Δημήτρης Συριανίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας των εκπαιδευτικών των δύο χωρών, σε θέματα γλώσσας και πολιτιστικών δραστηριότατων.

«Αυτήν τη στιγμή αδελφοποιούνται 26 ελληνικά σχολεία: 13 δημοτικά και 13 γυμνάσια με 13 αντίστοιχα της Ρωσίας, δημοτικά και γυμνάσια μαζί. Έγινε το πρώτο βήμα» σημείωσε ο κ. Συριανίδης. «Και όμως, από πρόπερσι που ξεκινήσαμε την προσπάθεια συνεργασίας με την πόλη Γκελεντζίκ, έχουμε στείλει δικό μας δάσκαλο αποσπασμένο σε αυτήν την πόλη» επισήμανε και πρόσθεσε: «Σίγουρα η δημιουργική σχέση των εκπαιδευτικών θα ωφελήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς των δύο χωρών».

ΑΠΕ ΜΠΕ - Σοφία Προκοπίδου

 Τελευταία Νέα
 
Η ιστορία του ομογενή Στέφανου Τενέδιου, από την Τένεδο στην επιτυχία στις ΗΠΑ.
Λεπτομέρειες
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης
Διαύγεια
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Εθνικό Κτηματολόγιο
Φορολογική Ενημέρωση Κατοικών Εξωτερικού
Centre For The Greek Language
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Η Κυβέρνηση στο Διαδίκτυο
Global Hellenism News
Global Hellenism News
 
 
GGAE - Copyright © 2009
Sitemap     Αρχική Σελίδα  Επικοινωνία
Designed & Developed by GLOBO Technologies S.A.
 
0,5932617 seconds